Kiberbiztonság

Ön megfelelően gondoskodik az alábbiakról otthonában?
  • internetkapcsolat közvetlen eszközeinek (router, wifi jelerősítő) biztonsága
  • számítógépek, táblagépek, okostelefonok biztonsági karbantartása, védelme
  • hálózatra csatlakozó eszközök (nyomtatók, IoT-tárgyak internete, okoseszközök) biztonsági konfigurálása
  • gyermekek, fiatalkorúak internethasználatának felügyelete, védelme a káros tartalmak ellen

Ha válasza igen, akkor nincs szüksége ebben szakemberre, bár ajánlatos átnézni azért még egyszer mindent…

Ha viszont a válasza nem, vagy eddig nem is gondolt ezekre, akkor mindenképpen szánjon időt, energiát rájuk, mert ez egyre sürgetőbbé válik az idő múlásával, és az otthonok lassanként “online otthonná” alakulásával.

Néhány a már jelenleg is, és a jövőben valószínűleg egyre gyakrabban előforduló veszélyekből:

  • A nem biztonságosan konfigurált (WEP, WPA1 titkosítás, vagy esetleg jelszó nélküli) wifi eszközökbe történő, könnyű betöréssel a közelben lévők (falak, vagy néhány tíz méteres távolság nem akadály!) az Ön internet sávszélességét használhatják észrevétlenül, ezzel lelassítva a kapcsolatot, vagy rosszabb esetben ezen keresztül illegális online tevékenységek végzésével Önt bajba keverve.
  • Biztonsági védelem nélkül működő wifi eszközökön keresztül (pl. nyomtató, IP kamera) betörhetnek hálózatába, és ennek csak a legenyhébb következménye nem várt nyomatok megjelenése. Nem kevés hiányosan konfigurált megfigyelő kamera élőképe tekinthető meg jelenleg is az Interneten… Csak a weblap üzemeltetőjének jóindulatából és törvénytiszteletéből nem szerepelnek privát tereket mutató kamerák!
  • A tárgyak internetének (IoT, Internet of Things) minden berendezése veszélyt hordozhat biztonsági szempontból: úgy az okostermosztátok (ha illetéktelen át tudja programozni, vagy akár csak a beállításaiból látni, otthon van-e a család, vagy elutazott éppen), mint a mostanában terjedő okosjátékok (pl. babák beépített kamerájának vagy mikrofonjának távoli megfigyelése vagy eltérítése elég bizarr lehet). Egyszóval minden, ami távolról, mobiltelefonnal vagy számítógéppel vezérelhető, biztonsági beállítást kíván!
  • A számítógépek, táblagépek, okostelefonok védelme nagyon fontos, mert érzékeny adatok lehetnek rajtuk, illetve feltörve pl. a következőket végezhetik velük észrevétlenül: adatlopás az eszközről, úgynevezett zombihálózat tagjaként kéretlen e-mailek tömeges terjesztése a háttérben vagy részvétel informatikai támadások végrehajtásában, esetleg másvalaki számára kriptovaluta bányászata, ezzel lelassítva a számítógépet, túlterhelve és esetleg károsítva a gépet, nem utolsósorban pedig magas áramszámlát generálva.
  • A gyerekek, fiatalok kontrollálatlan internethasználata veszélyeket hordoz: kíváncsiak, befolyásolhatóak, elővigyázatlanok sok esetben. A veszélyek pedig valósak: pornográfia, visszaélésben érdekelt honlapok, pedofilok, online zaklatás. Szűrő- és szülői felügyelet szoftverek és beállítások használata szükséges!

Érdeklődjön alább hozzászólásban, vagy keressen meg, hogy egy felmérés után segíthessek környezete biztonságossá tételében informatikai szempontból!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.